Hiërarchie en leiderschap

Ik kijk al jaren met plezier naar de formule 1 en raak steeds meer gefascineerd door het succes van RedBull de laatste jaren. Eerder schreef ik al een blog over dat succes en zoomde ik in op de samenwerking tussen Red Bull en Honda. Daarin ging het vooral over het elkaar aanvullen of op elkaar aansluiten. Het verschil tussen deze twee is één van de bepalende factoren van het succes. Onlangs las ik een ander artikel over de samenwerkingsvormen binnen het team. Een van de monteurs (Calum Nicholas) doet daarin een boekje open over hoe die verloopt in het team en noemt dat zelfs de “grootste kracht” van Red Bull Racing.

Het artikel begint met de opmerking van Calum dat er niet echt sprake is van een hiërarchie binnen het team. Ondanks de wel aanwezige rolverdeling is een ieder vrij om te zeggen wat ze willen en hun input te geven als hij/zij dat belangrijk vindt. Er wordt klaarblijkelijk veel naar elkaar geluisterd ende resultaten zijn daar ook naar. Als je dacht dat een team op dat nivo onder spanning staat, kom je ook bedrogen uit. De sfeer is juist heel collegiaal en ontspannen. Ook de status van een topman als Adrian Newey is binnen het team natuurlijk onbesproken. Echter is hij ook gewoon één van de collega’s en is de omgang met hem gelijk als met alle anderen.

Om tot succes te komen gaat het dus niet om hiërarchie en wie de baas is en de lijnen uitzet, maar gaat het om ontspannen samenwerken met respect en in vrijheid. Waarden die ik als coach ook nastreef. Wil jij weer succesvol in je leven staan, ga dan met mij op reis naar jouw eigen succes.

Foto van Tagheuer: https://www.tagheuer.com/be/en/partnerships/red-bull-racing.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *