Aansluiten of Aanvullen

In een werkomgeving hebben we het vaak over de keten. Ketens maken iets sterk, en een keten is zo sterk als de zwakste schakel. We horen het zo vaak, en verwijzen er, als managers, ook altijd graag naar. Een keten kan een schakeling van afdelingen/collega’s zijn, maar ook een schakeling van verschillende bedrijven zijn.

Ook dit is voor iedereen wel duidelijk. Toch zien we in de praktijk te vaak dat we niet bezig zijn om te denken en te handelen in de keten. Er zijn te grote schotten geplaatst tussen de ene partij en bv een leverancier. Ook zien we vaak te weinig samenwerking en transparantie tussen partijen… Een leverancier wil een black box zijn, en hun klanten denken niet mee in die black box, willen vaak ook daarin ontlast worden. Het zijn twee verschillende bedrijven die op elkaar aansluiten maar elkaar vaak niet aanvullen.

Het is echter beter om elkaar aan te vullen, in plaats van op elkaar aan te sluiten. Waar bedrijven elkaar aanvullen ontstaat namelijk een chemie die beide (!) bedrijven beter maakt. Die chemie leidt naar succes, en niet alleen voor één van de partijen…

De hoofdrolspelers in dit verhaal (en wat detail informatie):

  • McLaren: Een mooi F1-team met een rijke historie:
    • 896 Races
    • 12 Kampioenschappen
    • 182 Overwinningen
    • 492 Podia
    • Ruim 5700 Punten
    • 155 Poles
    • 156 Snelste rondes
  • Red Bull: Het andere F1 team
    • 309 Races
    • 4 Kampioenschappen
    • 67 Overwinningen
    • 189 Podia
    • Ruim 5200 Punten
    • 64 Poles
    • 70 Snelste rondes

En 1 motor leverancier:

  • Honda:
    • Lange geschiedenis vanaf 1964, maar recent:
    • 2015-2017 bij McLaren
    • 2018-heden bij Red bull (eerste seizoen alleen bij Torro Rosso)

Kortom drie hoofdrolspelers van nivo. Waarbij het MCLaren-team de overhand heeft in ervaring en resultaten. Een zeer ervaren speler in deze wereld. En ook Honda kent zijn pappenheimers, ook zij hebben een rijke grote historie in de F1. Toch zijn de samenwerkingen tussen de twee teams en ‘hetzelfde’ Honda verschillend in een aantal opzichten.

De samenwerking tussen McLaren en Honda was verre van succesvol. Honda was onbetrouwbaar, kwam kracht te kort, was kortom van een slechte kwaliteit. Hierdoor kon McLaren geen deuk in een pakje boter slaan. Hoe ‘groot’ het team ook was, de samenwerking leverde niks dan gelach op.

De opvolgende samenwerking met Red Bull (eerst alleen Torro Rosso en later ook met het A-team Red Bull Racing) is echter een ander verhaal. Waar de Honda-motor nog “embarrasing” was (aldus Alonso) in 2017, is Honda met Red Bull aanzienlijk succesvoller. Er worden enorm grote stappen gezet en de resultaten bij het team van Torro Rosso worden gezien door het moederteam Red Bull Racing. Ook RBR stapt over op Honda-motoren en in het huidige seizoen (2021) is RBR het te kloppen team. Ze staan bij de coureurs (Max Verstappen) bovenaan het klassement en ook bij de teams zijn ze de koploper. De Mercedessen van Hamilton, Bottas en ook van McLaren (die over is gestapt naar Mercedes na hun Honda-debakel) lijken de pace van Honda niet bij te kunnen houden. Het seizoen is nog lang, maar het ziet er goed uit. In 3 jaar tijd is de Honda-motor van het lachertje van de pack uitgegroeid tot de te kloppen krachtbron.

Wat is er dan zo mis gegaan met McLaren samen? Of, wellicht belangrijker, wat is er dan zo enorm anders gegaan met Torro Rosso/Red Bull? In deze youtube-video wordt de “Rise of Honda” besproken. Aan de historie van de spelers en hun ervaring en kennis heeft het toch niet geleden… In het bijgevoegde filmpje van 15 minuten gaan de eerst 9 over de periode met McLaren en de laatste 6 over de samenwerking met RBR. En op 9:05 begint het allerbelangrijkste statement:

“This (de samenwerking met Torro Rosso) provided an opportunity for them to develop in a much lower profile environment. One of the main problems that contributed to ALL the failures on McLaren was a lack of communication and collaboration”

Er was dus geen (goede) samenwerking/communicatie tussen McLaren en Honda. Er was sprake van een “aansluiting” en niet van een “aanvulling” op elkaar. We luisteren nog even verder:

“Torro Rosso on the other hand was very open about there internal workings and Honda acknowledged to this by showing keymembers inside the research project in Sakuru (fabriek van Honda in Japan). In places where no McLaren member had ever set foot.”

Door elkaar aan te vullen, transparant te zijn, elkaar toegang te geven tot belangrijke interne data was de weg naar succes gevonden. In een paar seizoenen staat Honda, samen met Red Bull Racing aan de top van het kampioenschap en zijn ze op weg naar een dubbel kampioenschap (zowel bij de rijders als bij de constructeurs). Zover is het natuurlijk nog niet, maar de keuze om elkaar aan te vullen was de sleutel naar hun gezamenlijke (!) weg naar succes. Wat voor hen geldt, geldt ook voor ons. Voor ons bedrijfsleven, voor onze ketens, voor onze partners. Werk met elkaar, help elkaar, wees transparant, en maak elkaar beter. Één van mijn motto’s is niet voor niks: “Ik ben succesvol, als jij dat bent, en andersom”. Want…..

“… This season was very much a turning point …”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *