De geschiedenis herhaalt zich…

Tineke Strik waarschuwt in haar post dat door vrije verkiezingen iemand aan de macht kan komen die vervolgens de democratische waarden langzaam terug laat lopen omdat eenmaal zittend ze steeds meer de nog aanwezige persvrijheid bestempelen als linkse prietpraat. Waardoor het volk steeds minder gelooft in de vrij onafhankelijke pers en de juist gekleurde pers wint aan aandacht. En zo ontstaat de propaganda machine van rechts. Simpele tekenen zijn dat deze rechtse pers niet meer feitelijk is en feiten graag (een beetje) verdraaid in eigen voordeel…

Laten we stapje buiten de grenzen blijven zetten: Poetin is zo aan de macht gekomen, ook democratisch gekozen, geen enkel probleem toch? Is er nu nog sprake van een goedwerkende democratie in Rusland met vrije pers?

Laten we in het buitenland blijven, maar naar het recente verleden kijken. Hitler (ken je hem nog?) is democratisch gekozen. Heeft zodra hij in place was stappen gezet om de vrije pers aan banden te leggen en zijn eigen verdraaide waarheid als waarheid over het voetlicht gebracht. Was hij gedurende de oorlog nog steeds die democratische leider met een vrije pers? En kon je spreken van een goedwerkende democratie, als we spreken over de jaren 1937 tot 1945?

En laten we nu eens naar Nederland kijken. Want daar waarschuwt ze voor in haar betoog.

Wilders! Wat is zijn democratische waarde? Hij is een 1-manspartij. Hij is niet democratisch gekozen in zijn eigen partij. Sterker nog, hij IS de partij. Hij kan niet weg gestemd worden. In het programma staat nog steeds Islamofobie en een zondebokpolitiek gerichte agenda. Al jaren zien we dat de woordvoerders van de PVV op diverse onderwerpen, zodra het moeilijk wordt in de discussie, naar Wilders kijken. Hij lost het voor ze op. Ook als er plannen gemaakt zijn wordt openlijk gezegd dat ze het eerst met Geert Wilders moeten bespreken. Dit werd altijd als normaal gezien, wellicht is het dat ook wel.

Maar recentelijk zien we kleine veranderingen. PVV is feitelijk “extreem rechts” (een partij die zondebok politiek bedrijft een bepaalde groep weg zet en vooral voor eigen volk regeert = fascistisch rechts!!). Hij heeft zijn (!) mannetje al als kamervoorzitter. En wat gebeurt er…. een tijd lang is Martin Bosma een goede, zo niet de beste, kamervoorzitter die er ooit gezeten heeft. En wat zegt hij tegen Dassen? Extreem Rechts mag niet meer “Extreem rechts” genoemd worden. Het is gewoon “Rechts”. Hij normaliseert het extreem rechts gedachtegoed, althans dat tracht hij te doen. Langzaam in kleine stapjes. De hardcore volgelingen, happen toe. Het is links dat “Extreem Links” is, laat ze eens opdonderen… slechts verliezers…. Feitelijk nieuwtje: Je bent pas “Extreem links (dat bestaat echt wel) als je dus het linkse gedachtegoed hoog in het vaandel hebt, maar alleen voor je EIGEN volk. Gelijk aan rechts (die beloven echter rijkdom en voorspoed voor eigen volk, waar links zegt we delen lasten en lusten met EIGEN volk alleen). Geen enkele linkse partij heeft dat in het programma staan, dus kent Nederland überhaupt geen “Extreem Links”

En dan is er ineens de fantasiemotie van Baudet waarin hij via een motie Wilders op de “troon” wil krijgen. Wilders reageert: “We hebben afgesproken dat de fractieleiders in de kamer gaan zitten, dus mijn fractie moet (zo democratisch is de PVV dat het MOET….) wel tegen stemmen. Maar…… IK kan natuurlijk Fleur Agema fractievoorzitter maken, dan kan ik premier worden”. In één passage twee duidelijke signalen wie de baas is… Martin Bosma geeft, verrassend, verweer, want dit zou dan een trucje zijn en niet netjes conform de afspraken. Hij wordt gelijk op zijn plek gezet: “Realiseer jij je even aan wie jij je baan te danken hebt?”, bijt Wilders hem toe. In 15minuten een heel duidelijk signaal hoe het ECHT zit….

En men gaat er vol in mee. Het is niet Links die zijn ogen dicht heeft. Het zijn de kiezers op m.n. PVV die de ogen dicht hebben. En DAT is waar Tineke Strik terecht voor waarschuwt vóór het te laat is. Want als het zo doorgaat hebben we die vrijheid niet meer.

Ik weet dat Anne Frank geen onpartijdige zal zijn, maar ach, Wilders staat wel aan haar kant… Op de site valt een stukje belangrijke geschiedenis te lezen….

In 1923 probeert hij onreglementair de macht te grijpen. Dat mislukt en onderstaande passage zijn de jaren na zijn (lichte) straf…

De huidige regeringsleiders hebben geleerd van deze fout en slaan die over. Want via democratie kan het ook….

https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/duitsland-1933-van-democratie-naar-dictatuur/

Hier een stukje inkijk hoe dat ging. Zie je overeenkomsten met PVV? Zij trekken ook alle lagen van de bevolking aan (zelfs mensen zoals jij, die echt niet dom of onwetend zijn).

Ook hier leren de huidige leiders van hun grote voorbeeld. Zodra ze groot zijn, een regering vormen..

https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/duitsland-1933-van-democratie-naar-dictatuur/

En dan de laatste stap van Hitler. Hij wordt onderdeel van een regering…. De andere denken niet dat het zo’n vaart zal lopen, ze kunnen zo hun eigen plannen tot uitvoer brengen, is de doorsnee gedachte en verwachting…

Terug naar onze tijd: Wat zien we nu in onze tijd gebeuren…..

Lees vooral de laatste zin, die stap moet nog komen (het grapje van Agema, past hier al wel naadloos bij)….

Als laatste mijn eigen aanname en totaal polariseren en gekleurd en ik hoop bij God dat ik het verkeerd heb…

Tijdens de onderhandelingen werd uiteindelijk door Wilders een deadline genoemd: 15 mei 2024. Op die dag moest ‘zijn’ regering een feit worden, op die dag kwam zijn coalitie tot stand.

15 mei 1940: Werd Nederland onderdeel van Duitsland. Het leger capituleerde voor de Duitsers

Dit zal mogelijk toeval zijn…. maar lees en besef…. de rest van mijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *