Regelmatig worden wij geïnformeerd over diverse zaken door middel van cijfers. Cijfers over de onze economie, misdaadcijfers. En vandaag de dag natuurlijk cijfers over de ontwikkelingen met betrekking tot de Corona-pandemie. Deze cijfers zijn best wel belangrijk. De maatregelen worden mede gebaseerd op deze cijfers. Als de cijfers oplopen, zullen de maatregelen immers strenger worden, en als deze afvlakken wordt er gekeken of we de maatregelen kunnen versoepelen. Al met al is het voor ons als burgers interessant om te volgen, omdat het ons helpt om te begrijpen waar we staan en wat we kunnen verwachten.
Zo volg ik deze cijfers ook en probeer ook ik in te schatten of het goed gaat en of het zal versoepelen of dat ik verwacht dat de maatregelen aan zullen worden gescherpt. Zeker nu de pandemie voort duurt, de maatregelen weer zijn aangescherpt en de draagkracht lijkt af te brokkelen zijn deze cijfers belangrijker dan ooit. En wat zien we gebeuren, de cijfers zijn vrijwel elke dag niet compleet of incorrect… Over de afgelopen week zijn 4 waarden incompleet of incorrect! (Cijfers van 30 oktober 14:41 – Bron Nu.nl)
Nu werk ik niet bij het RIVM maar heb in mijn werk geregeld te maken met rapportages (stel ze geregeld zelf op). Bij het opleveren van cijfers om duidelijkheid te verschaffen hoe het gaat met bijvoorbeeld een bepaald proces bij mijn klant gaat het vooral om betrouwbaarheid van die cijfers. Immers vormen ze de basis van het zo nodig (bij-)sturen van de organisatie.
Kijk het kan altijd gebeuren dat er iets mis gaat, dat er even niet ingevoegd kan worden door een technische storing. Dat je die pas de dag erna, of nog later, pas in kan voeren is dan ook goed mogelijk. Echter we weten toch vandaag wel welke nog van gisteren waren? Dat wordt (hopelijk) toch bijgehouden. Zodat men goed kan sturen op betrouwbare cijfers?
En voor de media biedt het de mogelijkheid om juiste cijfers aan ons burgers te laten zien. Zodat ook wij goed op de hoogte zijn en gevoel krijgen bij de echte ontwikkeling van de cijfers en al kunnen anticiperen op eventuele verandering van maatregelen. Dit kan toch niet zo moeilijk zijn… Zie dit voorbeeldje:
Dit komt, denk ik, de helderheid ten goede en daarmee ook de daadkracht. En als er iets nodig is bij het onder controle krijgen van een pandemie is daadkracht bij de burgers.
Houd vol, blijf veilig!