Coachend Leidinggeven? Deel 1

Via LinkedIn werd ik door Didi vam Heijst gewezen op een leuk artikel over Coachend Leiding geven.

Voor mij leverde dit een eyeopener op: Overal waarvoor je een populaire term gebruikt is uit de tijd, achterhaald, ineffectief, niet werkbaar, onhaalbaar of wat dan ook… Alleen al het woord “coach” is daar een goed voorbeeld van. Wat is een coach? Wat doet een coach? Wanneer ben je een coach? Wat mag je van een coach verwachten?

Juist ik, die net de stap naar coaching maak is zo bezig met deze loze (?) term. Ondanks dat ik me steeds meer als coach profileer, duw ik het tegelijkertijd steeds verder weg. In mijn laatste opdrachten als ZZP-er kreeg ik steevast de feedback dat ik geen manager was maar een coach. Maar als ik meer en meer lees over wat coaching “hoort te zijn” ben ik alles behalve een coach geweest. Hoe komt het dan dat ik wel zo wordt genoemd??

En dan lees ik nu een artikel dat coachend leiderschap uit de tijd zou zijn??? Enerzijds voel ik mee, ik heb ook zo’n antipathie tegen dat woord. Niemand weet precies wat het is en velen noemen zich toch zo, en nooit begrijp ik wat ze dan echt bedoelen. Ook ik worstel dus met die vraag. Anderzijds staat coachen voor mij voor het in hun kracht zetten van de mens. In welke rol dat ook mag zijn (zakelijk of privé). En ik vind dat management erop is gericht (of gericht zou moeten zijn) om mensen in hun kracht te zetten. Iedereen op de werkvloer is volwassen, behandel hen dan ook zo. Iedereen op de werkvloer is erop gericht het werk succesvol te maken, behandel hen dan ook zo. Iedereen wil het naar de zin hebben op het werk, behandel hen dan ook zo… Kortom…. wees een (echte) leider. Maar ja, om daar te komen kan ik nog wel wat coaching gebruiken…. En om dat voor elkaar te krijgen wil ik graag nog wat coaching geven…. Hoe raar die term ook is.

Maar goed, als ‘coachend leidinggeven’ nu uit de mode is, laten we het dan ”faciliterend leidinggeven’, of verzin een andere term. Als je maar zorgt dat je medewerker, je collega, je chef of je baas, maar in zijn of haar kracht komt te staan. Dan is hij/zij succesvol en jij ook. En dan ben je samen succesvol… En weet je wat er gebeurt als je samen succesvol bent?

Dan heb je succes!! Hoe lekker is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *